Ana içeriğe atla

Ne Gübre Ne Karışım Sadece Doğru Yerden Budayın, Biberleriniz Çoştukça Çoşsun

Eğer bir şey hasatımı iki katına çıkaracaksa ama uğraştıracaksa veya ekstra malzemeler gerektiriyorsa uğraşmaya değmez derim. Elimde az olsun, benim olsun, yeter bana.  Ama kolay bir şeyse, birkaç saniyede halledilebilecek bir yöntemse, buyurun anlatın derim.

Çünkü kabul edelim bahçecilikte çoğu iş hızlı ve kolay değil. Fakat biberlerinizi budamak kesinlikle öyle!

Bu basit uygulama sadece birkaç saniyenizi alır ve geri kalan büyüme döneminde biberlerinizin verimini ciddi anlamda arttırır. Kim böyle bir şey istemez ki?

Budama Nedir?

Biberleri budamak, bitkinin tam tepesini, iki yan dalın hemen üstünden kesmektir. Bu, bitkinin daha fazla uzamasına enerji ve besin harcamasını engeller. Böyle olunca da tüm gücünü daha fazla yan dal uzatmaya yönlendirir. Ne kadar yan dal, o kadar çok biber hasatı demek. Çünkü biberi yapıp, büyütecek olanlar o yan dallar. 

aaaaaaa

Budama, yan dallanmanın yanı sıra, kalın ve sağlam bir ana gövde anlamına gelen ikincil büyümeyi de teşvik eder. Tüm bu ekstra yan büyüme, çok güçlü ve sağlıklı bir bitki oluşturur. 

Neden Biber Biberlerimi Budamayla Uğraşmalıyım?

Hasat almak için biberlerinizi budamak zorunda değilsiniz ama bunu yaparak işi kolaylaştıran ciddi faydalar elde edersiniz.

Ama Öncelikle Güneş Yanığını Önleyin!

Çoğu sebze güneş yanığına karşı çok hassastır. Çok fazla yoğun ve direkt güneş ışığı alan meyvelerde büzüşen ve buruşan lekeler oluşabilir, bu da meyveyi mahveder. Bu sorun hava aşırı sıcak olduğunda daha da kötüleşir.

Biberlerinizi budayarak daha gür bir bitki elde etmek, hem büyüyen meyveleri hem de aşırı sıcaklıklardan kendisini korumak için daha fazla yaprak yapmasını sağlayacaktır. Ben biberlerimi budamaya başladığımdan beri bir daha güneş yanığı konusunda endişelenmeme gerek kalmadı.

Hala çubuk desteğine ihtiyaç duyabilirler ama budanmış biber bitkileri, uzun ve budanmamış olanlardan daha iyi rüzgara ve soğuğa dayanır.

Bir de tabi yana büyüyen bitki, kendi kökünü göldede bırakır. Bu da yabani ot çıkmasını zorlaştırır. Bir taşla gördüğünüz üzere en az 5 kuş vurduk sayılır. 

Bol biber hasadı istiyorsanız biber fidelerini tepeleri budayın ve ekimden sonraki ilk birkaç hafta çiçekleri koparın. Bu sayede bitki tüm enerjisini daha gür büyümeye harcar. Yeni çıkan yandan dallar daha fazla çiçek açar.

Biber Biberlerimi Ne Zaman Budamalıyım?

Biberleri budamak için en iyi zaman, bahçeye diktikten hemen sonradır. Fidelerin yer değiştirme şokundan kurtulması için birkaç gün beklerim, sonra tepelerini budarım. Sezon başında budamak, bitkinin en başından itibaren daha fazla yandan sürgün vermeye başlayacağı ve bu yeni dallarla uğraşmaya başlayacağı anlamına gelir.

Budama yaptıktan sonra bitkinin tepesinin nasıl kabuklaştığını görebilirsiniz.

İşe nasıl başlarsak öyle devam ederiz, değil mi?

Eğer bunu yapamadıysanız (belki bu yazıyı çok geç görüyorsunuzdur) sezon ortasında da bitkilerinizi budayabilir ve yine faydasını görebilirsiniz. Budamanın etkisi aynı olacaktır; sadece bitkinin yeni sürgünlerle daha fazla dolup gürleşmesi için daha az zamanınız olabilir.

Parmaklarınızı kullanıp tepeyi koparabilirsiniz ama ben daha temiz bir kesim için ve sapı fazla zedelenmesin diye makas kullanmayı tercih ederim.

Budamadan önce aletlerinizi dezenfekte etmeyi unutmayın!

Şimdi, biber bitkisinin üst kısmını keseceksiniz. Genellikle biraz daha dolgun, yeni gelişen küçük bir yaprak kümesidir. Aşağıda büyüyen bir sonraki iki yandan dala olabildiğince yakın kesin.

Biber bitkiniz özellikle uzun veya biraz seyrekse, birkaç alt bölümü de alarak daha aşağıdan kesebilirsiniz.

Genelde yandan dalların ana gövdeyle birleştiği çentikte zaten yeni büyümeler görebilirsiniz. Biberi budadıktan sonra, bu küçük tomurcuklar deli gibi büyümeye başlayacak.

ŞUAN EN ÇOK NE OKUNUYOR 👇👇

Tül Perdelerinizi Tek Bir Malzemeyle Nasıl Bembeyaz Yapabilirsiniz?

Evet evinizin havasını değiştirip mis gibi bir atmosfer oluşturmak istiyorsunuz.  Perdelerinizi her ne kadar pırıl pırıl asmış olsanız da dışarıdan gelen toz ve kirler perdelerinizin korkulu rüyası olacaktır. Perdenizi bu kadar olumsuz lekelere karşı ne kadar çok yıkarsanız yıkayın,eski beyazlığını elde edemezsiniz. Fakat umudunuzu kaybetmenize gerek yok . Çünkü tül ve perdelerinizi eski beyazlığına kavuşturabileceğiniz bir takım yöntemler var. Şaşırtıcı yöntemlerden biri: Tül perdeleri toz şeker ile beyazlatabilirsiniz Her evde rahatlıkla bulabileceğimiz toz şeker sayesinde tül perdelerimiz beyazlayacaktır. Öncelikle tül perdelerinizi normalde yıkadığınız ayardaki çamaşır makinesine atın. Ve üzerine 2 tatlı kaşığı toz şeker dökün. Dikkat etmelisiniz ki toz şekeri deterjan koyduğunuz yere değil, çamaşırların üzerine dökmelisiniz. Çamaşırlarınızın üzerine toz şekeri döktükten sonra gönül rahatlığıyla çalıştırabilirsiniz. Aklınıza şekerin yapışkanlığı ...

İncir Ağacının Unutulmuş Hazinesi: Meyvesi Değil, Yaprağı da Şifa Deposu

İncir ağacı yüzyıllardır tatlı meyveleriyle bilinen değerli bir ağaçtır. Ancak, meyveler kadar yaprakları da sağlığımız için oldukça faydalı. İncir yaprakları, birçok hastalığa iyi geldiği gibi, cilde de faydalıdır. İşte incir yapraklarının sağlığımıza olan faydaları: Kan Şekeri Dengeleyici: İncir yaprakları, kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur. Özellikle diyabet hastaları için faydalıdır. Kalp Sağlığı Dostu: İncir yaprakları, kan trigliseridlerini düşürür, kötü kolesterolü azaltır, iyi kolesterolü artırır. Böylece kalp sağlığımızı korur. Zayıflamaya Yardımcı: Lif bakımından zengin olan incir yaprakları, tokluk hissi verir ve kilo kontrolüne yardımcı olur. Sindirim Sistemi Dostu: İncir yaprakları, sindirim sistemini düzenler, kabızlığı giderir ve mide-bağırsak sorunlarına iyi gelir. Cilt Sağlığı Şampiyonu: Antioksidanlar bakımından zengin olan incir yaprakları, cildin yaşlanma belirtilerine karşı savaşır. Ayrıca egzama, sedef ve akne gibi cilt sorunlarına da iyi gelir. Kemik Sağ...

EVDE TAŞ GİBİ SERT, UZUN SÜRE EKŞİMEYEN YOĞURT NASIL YAPILIR?

En güvenilir olan dahi katkı maddesi var. Biliyoruz, biliyorsunuz aslında… Ama evde yapılan yoğurtlar genelde çok sıvı ve ekşimtrak olduğu için ve bu da yemeğin tadını bozduğu için haliyle evde yapmaya vakti olanlar dahi hazır alıyor yoğurdu. Yoğurt yapanların en büyük şikayeti : Yoğurdun cıvık olması.. Peki nedir taş gibi yoğurt yapmanın sırrı? Yoğurdun cıvık olmaması için yani taş gibi sert  olması için, ilk önce yoğurdu mayaladığınız kabın fazla sarmalanmaması gerekir. Özellikle yaz sıcaklarında fazla sarmalanması yoğurt mayasının cıvık olmasına sebep olacaktır. Çünkü yoğurt soğuyana kadar yoğurdun içerisinde yeteri kadar maya üremez. Bu da yoğurdunuz daha sulu bir kıvam almasına yol açar. Ayrıca inek sütü yerine keçi, koyun veya bulabilirseniz manda sütü tercih ederseniz daha sert bir kıvam elde edersiniz çünkü inek sütü keçi ve koyuna göre daha az yağlıdır. Sert kıvam için yukarıdaki püf noktalarına dikkat etmeniz gerekiyor. Peki çabuk ekşimemesi ...

Mutfakta Biberiye İle Çözebileceğiniz Değişik Sorunlar

Mutfağınızın bu yerine bir dal biberiye koyun ve büyük bir sorunu çözeceksiniz. Evet, yanlış duymadınız! Hepimizin evinde karşılaştığı büyük bir sorunu çözmek için tek yapmanız gereken, bir biberiye dalını mutfağın belirli bir yerine koymak. Peki, bu nasıl mümkün olabilir? Hadi detaylarına bakalım. Öncelikle, biberiye bitkisinin ne kadar mucizevi olduğunu söylemekle başlayalım. Bu aromatik bitki sadece yemeklerinize lezzet katmakla kalmaz, aynı zamanda sağlık ve ev kullanımı açısından da birçok fayda sunar. Ancak, bugünkü konumuz biberiyenin başka bir yönü: evimizdeki can sıkıcı sorunları çözmedeki yeteneği. Biberiye Dalını Mutfağınıza Yerleştirin Bir dal biberiye alın ve mutfağınızda belirli bir yere yerleştirin. Basit, değil mi? Peki, bu ne işe yarayacak? İşte asıl şaşırtıcı nokta burada başlıyor. Biberiye, doğanın bize sunduğu olağanüstü bir hediye.  Biberiyenin kendine has aroması ve doğal bileşenleri, evde karşılaştığınız birçok soruna karşı etkili bir çözüm sunar. Bu yönt...

Kuru Fasulyenin Gaz Yapmaması Nasıl Sağlanır?

Bol proteinli, lezzetli mi lezzetli kuru fasulyeyi çok seviyor, hatta ne kadar çok yersek yiyelim hiç bıkmıyoruz. Kuru fasulye yanına pilav, cacık ya da turşu olan bir masaya kim oturmaz ki? Kuru fasulyenin gaz yapmaması için ne yapmak gerekir biz biliyoruz. Her güzel şeyin bir bedeli var gibi kuru fasulye yemenin de bir bedeli var, o da ‘’gaz’’ mı diyorsunuz? Hayır, aslında böyle bir bedel yok. Kuru fasulyenin gaz yapmaması için sadece bilmeniz ve yapmanız gereken şeyler var. Bunlar nelerdir gelin bir bakalım… Konunun başlangıç noktasına gelelim; ‘’Kuru fasulye neden gaz yapar?’’ Kuru fasulye bünyesinde midemizin sindiremeyeceği kadar oligosakkarit bulunduruyor. Oligosakkarit, şeker molekülleridir. Midemiz ve ince bağırsaklarımız oligosakkariti sindiremez ve bu yüzden başka sevdiğimiz kuru fasulye olmak üzere diğer tüm baklagiller midede rahatsızlık yaşanmasına sebep olur. Yaşanılan gaz ve mide rahatsızlıklarına çözüm olarak oligosakkaritleri kalın ba...

40 Yıllık Ev Hanımlarının Bile Lahana, Karnabahar Gibi Kış Sebzelerini Pişirirken Yaptığı 12 Kötü Hata

Kışın en güzel sebzeleridir lahana, karnabahar, kereviz, ıspanak... Yapmasını bilen ne yemekler yapar bu sebzelerle ne yemekler... Öyle güzel sonuçlar çıkar ki hatta kimsenin gözü sofrada başka bir yemek aramaz... Daha tabağındaki bitmeden, gözü tencerede kalan kısmında kalır. Ama tabi bu güzel kış sebzeleri ile yapacağınız yemeklerin lezzetine lezzet katan küçük püf noktaları olduğu gibi maalesef 40 yıllık ev hanımların bile gözünden kaçan, farkında olmadan ya da bilmeyerek yaptığı çok vahim hatalar da olabiliyor. İşte size yaptığınızda fark yarattığını göreceğiniz çok özel tüyolarla, asla yapmamanız gereken 12 kötü hatayı tek tek anlatacağız bu yazımızda. Öyle her yerde bulabileceğiniz sırlar değil bunlar, o yüzden bu yazımızı mutlaka kaydedin, profilinizde paylaşın ki hep elinizin altında olsun... İşte lahana, karnabahar, ıspanak gibi kış sebzelerini pişirirken asla yapılmaması gereken 12 tahlisiz hata... 1- Sarma yapacağınız zaman lahana yapraklarını b...

Çok Kolay Bir Yöntem İle Paşa Kılıcı Çoğaltma

Paşa kılıcı ya da peygamber kılıcı olarak bililen bu bitki evin havasını temizleyen en özel bitkilerdendir. Ama aslında en güzel özelliği çok kolay bir şekilde çoğaltılabilmesidir. 1 taneden onlarcasını elde edebilirsiniz.   Paşa kılıcı, diğer adıyla peygamber kılıcı veya kaynana dili, dayanıklı doğası ve hava temizleyici özellikleriyle ünlü popüler bir ev bitkisidir. Paşa kılıcının en heyecan verici özelliklerinden biri, yavru bitkiler üretme yeteneğidir. Bu yavrular, ana bitkiden ayrılarak yeni, sağlıklı bitkiler haline getirilebilir. Bu çoğaltma tekniği, paşa kılıcı koleksiyonunuzu genişletmenize ve bu çekici, az bakım gerektiren bitkileri arkadaşlarınız ve ailenizle paylaşmanıza olanak tanır.   Yavrular, ana bitkinin tabanında gelişen minyatür paşa kılıcı bitkileridir. Ana bitkiyle aynı büyüme düzenlerine, bakım ihtiyaçlarına ve ayırt edici özelliklere sahiptirler. Paşa kılıcınızın yavru üretmesini teşvik ederek, bu güzel ve faydalı ev bitkilerinden oluşan sürekli g...

Pilav Pişirirken Lezzetini Arttırmak İçin Restoranların Bu Gizli Sırlarını Uygulayın

Pirinci pişirmek için sadece su eklemek yaygın bir hatadır. Restoranların lezzetini arttırmak için kullandıkları gizli tekniği sizinle paylaşmama izin verin. 1 - Pirinci nişastasından arındırmak için öncelikle soğuk su altında güzelce yıkayın. Pirinç, doğal olarak nişasta içerir ve bu nişasta pişirme sırasında suya karışır. Suya karışınca da pilavınız bir birine yapışır, tane tane olmaz. Ayrıca bu işlem parlak görünmesini de sağlar. 2 - Su Yerine Et yada Tavuk Suyu Kullanın Suyu, tavuk, sebze veya et suyuyla değiştirin. Et suyu, pirince suyun eşleşemeyeceği zengin, lezzetli bir tat verir.  3 -  Pilavı Önce Kavurun Sadece sıvı yağ ya da sadece ayçiçek yağı ile değil. Her ikisinden de biraz ekleyip, pirinci öncelikle rengi hafif altın rengini alana kadar kavurun. Ayçiçek yağı (zeytinyağı da olabilir) hem tereyağın yanmasını önler hem de pilava parlaklık verir.  Pirinçler altın rengi olduğunda bu hem çok daha hoş bir lezzet verir hem de pilavın tane tane olmasın...

Çamaşır Makinenizden Kir, Küf, Pas Her Şeyi Silip Atacak 3 Etkili Temizleme Yöntemi

En iyi deterjanları kullansanız bile bazen beyazlarınız kar beyaz olmaz ve çamaşırlarınız üzerinde hep bir kötü koku olur. Çünkü evimizdeki temizliğin baş aktörlerinden olan çamaşır makinesi bize çok yardımcı olur ama onun da temizliğe ihtiyacı olduğu düşünmeyiz. Halbuki temiz bir çamaşırın ilk şartı temiz bir çamaşır makinesinden geçer. Evimizdeki araç gereçlerin uzun ömürlü olması ve istediğimiz hijyen ve temizliği sağlıklı yapabilmesi için bakımlarını da iyi yapmak gerekir. Makinenizin ömrünü uzatmak için de bu bakımların düzenli bir şekilde yapılması şarttır. Evimizin vazgeçilmez aletlerinden olan çamaşır makinesi özellikle çalışan kadınların en büyük yardımcılarından biri olup işlerini kolaylaştırırken zamandan tasarruf etmelerini de sağlar. Evimiz için bu kadar önemli olan bu makinenin dezenfekte edilerek temizlenmesi için size 3 önerimiz var. Öncelikle her yıkamadan sonra çamaşır makinenizin kapağını açık bırakıp havalandırmasını sağlamanız ve küflenmeye...

Evde Saksıda Yıl Boyu Hiç Bitmeyen Kendini Sürekli Yenileyen Zencefil Nasıl Yetiştirilir

Zencefil, Asya'dan gelen egzotik bir lezzet bombası! Hem vitamin ve mineraller bakımından zengin, hem de yemeklere baharatlı bir tat ve hoş bir aroma katan bu tropikal bitki, son zamanlarda oldukça popüler hale geldi. Peki, zencefili evimizde yetiştirmek mümkün mü? Tabii ki! 10°C'nin üzerindeki sıcaklıklarda mutlu olan zencefili, soğuk iklimlerde saksılarda yetiştirmek en ideal yöntem. Hazırsanız, bu lezzetli ve çok yönlü kökü evinizde yetiştirmenin püf noktalarını paylaşalım: Doğru Rizomları Seçmek Zencefil tohumdan değil, rizom adı verilen yeraltı gövdelerinden yetişir. Organik rizomlar tercih etmek, daha iyi bir çimlenme oranı sağlar ve çevre dostu bir hasat elde etmenizi sağlar. Bu rizomları sağlık gıda mağazalarında bulabilirsiniz. Güçlü, canlı ve birkaç büyüme noktasına sahip rizomları seçerek bol verimli bir hasat elde edebilirsiniz. Saksıda zencefil yetiştirecekseniz, geniş ve derin saksılar seçin. Her saksıya üç rizom sığacak şekilde büyük olmalıdır. Drenajı sağlamak...