Eğer bir şey hasatımı iki katına çıkaracaksa ama uğraştıracaksa veya ekstra malzemeler gerektiriyorsa uğraşmaya değmez derim. Elimde az olsun, benim olsun, yeter bana. Ama kolay bir şeyse, birkaç saniyede halledilebilecek bir yöntemse, buyurun anlatın derim.
Çünkü kabul edelim bahçecilikte çoğu iş hızlı ve kolay değil. Fakat biberlerinizi budamak kesinlikle öyle!
Bu basit uygulama sadece birkaç saniyenizi alır ve geri kalan büyüme döneminde biberlerinizin verimini ciddi anlamda arttırır. Kim böyle bir şey istemez ki?
Budama Nedir?
Biberleri budamak, bitkinin tam tepesini, iki yan dalın hemen üstünden kesmektir. Bu, bitkinin daha fazla uzamasına enerji ve besin harcamasını engeller. Böyle olunca da tüm gücünü daha fazla yan dal uzatmaya yönlendirir. Ne kadar yan dal, o kadar çok biber hasatı demek. Çünkü biberi yapıp, büyütecek olanlar o yan dallar.
aaaaaaa
Budama, yan dallanmanın yanı sıra, kalın ve sağlam bir ana gövde anlamına gelen ikincil büyümeyi de teşvik eder. Tüm bu ekstra yan büyüme, çok güçlü ve sağlıklı bir bitki oluşturur.
Neden Biber Biberlerimi Budamayla Uğraşmalıyım?
Hasat almak için biberlerinizi budamak zorunda değilsiniz ama bunu yaparak işi kolaylaştıran ciddi faydalar elde edersiniz.
Ama Öncelikle Güneş Yanığını Önleyin!
Çoğu sebze güneş yanığına karşı çok hassastır. Çok fazla yoğun ve direkt güneş ışığı alan meyvelerde büzüşen ve buruşan lekeler oluşabilir, bu da meyveyi mahveder. Bu sorun hava aşırı sıcak olduğunda daha da kötüleşir.
Biberlerinizi budayarak daha gür bir bitki elde etmek, hem büyüyen meyveleri hem de aşırı sıcaklıklardan kendisini korumak için daha fazla yaprak yapmasını sağlayacaktır. Ben biberlerimi budamaya başladığımdan beri bir daha güneş yanığı konusunda endişelenmeme gerek kalmadı.
Hala çubuk desteğine ihtiyaç duyabilirler ama budanmış biber bitkileri, uzun ve budanmamış olanlardan daha iyi rüzgara ve soğuğa dayanır.
Bir de tabi yana büyüyen bitki, kendi kökünü göldede bırakır. Bu da yabani ot çıkmasını zorlaştırır. Bir taşla gördüğünüz üzere en az 5 kuş vurduk sayılır.
Bol biber hasadı istiyorsanız biber fidelerini tepeleri budayın ve ekimden sonraki ilk birkaç hafta çiçekleri koparın. Bu sayede bitki tüm enerjisini daha gür büyümeye harcar. Yeni çıkan yandan dallar daha fazla çiçek açar.
Biber Biberlerimi Ne Zaman Budamalıyım?
Biberleri budamak için en iyi zaman, bahçeye diktikten hemen sonradır. Fidelerin yer değiştirme şokundan kurtulması için birkaç gün beklerim, sonra tepelerini budarım. Sezon başında budamak, bitkinin en başından itibaren daha fazla yandan sürgün vermeye başlayacağı ve bu yeni dallarla uğraşmaya başlayacağı anlamına gelir.
Budama yaptıktan sonra bitkinin tepesinin nasıl kabuklaştığını görebilirsiniz.
İşe nasıl başlarsak öyle devam ederiz, değil mi?
Eğer bunu yapamadıysanız (belki bu yazıyı çok geç görüyorsunuzdur) sezon ortasında da bitkilerinizi budayabilir ve yine faydasını görebilirsiniz. Budamanın etkisi aynı olacaktır; sadece bitkinin yeni sürgünlerle daha fazla dolup gürleşmesi için daha az zamanınız olabilir.
Parmaklarınızı kullanıp tepeyi koparabilirsiniz ama ben daha temiz bir kesim için ve sapı fazla zedelenmesin diye makas kullanmayı tercih ederim.
Budamadan önce aletlerinizi dezenfekte etmeyi unutmayın!
Şimdi, biber bitkisinin üst kısmını keseceksiniz. Genellikle biraz daha dolgun, yeni gelişen küçük bir yaprak kümesidir. Aşağıda büyüyen bir sonraki iki yandan dala olabildiğince yakın kesin.
Biber bitkiniz özellikle uzun veya biraz seyrekse, birkaç alt bölümü de alarak daha aşağıdan kesebilirsiniz.
Genelde yandan dalların ana gövdeyle birleştiği çentikte zaten yeni büyümeler görebilirsiniz. Biberi budadıktan sonra, bu küçük tomurcuklar deli gibi büyümeye başlayacak.