Yemeklerden önce bir bardak tüketilen kavun çekirdeği suyunun böbrekleri ve mesaneyi temizler.
Kavun içerdiği zengin vitamin mineral içeriğiyle sağlığımıza oldukça faydalı bir besin. Ancak b vitamini ve iyot zengini olan kavun çekirdeği de sağlığımıza birçok fayda sağlıyor.
Kavunun naif kokusu ve hoş tadı yanında sağlık açısından da bir çok faydası vardır. İçerdiği yüksek derecede vitamin ve besinler yardımıyla sağlıklı bir yaşam için katkı sağar. Kavun A, B ve C vitaminleri açısından çok zengindir.
Bunun dışında bol miktarda B vitamini kompleksi içerir B1 ( tiamin), B3 (niasin) B5 (pantetokin asit) ve B6 (pridoksin) içermektedir. Bunlara ek olarak E ve K vitaminlerini de içermektedir.
Bol miktarda su barındırmasının yanında A ve C vitaminlerince de zengin bir besindir. Ayrıca iyot ve krom gibi mineralleri de içinde barındırır.
Genelde kavunun içini temizleyip, çekirdeklerinden ayıkladıktan sonra tüketmeyi tercih ederiz. Fakat kavun çekirdeklerinin de sağlık açısından bir çok faydası var. Kavun çekirdekleri özellikle cilt bakım kremlerinde ve ürünlerinde çok yaygın olarak kullanılmaktadır.
Kavun çekirdekleri çok yoğun vitamin ve sağlık açısından faydalı olan bileşen ve mineraller içermektedir.
Kavun çekirdeklerinin sağlık açısından faydaları şu şekilde sıralamak mümkün;
Yaz meyvesi olmasına rağmen kavun çekirdekleri kurutularak uzun süre saklanabilir ve kış aylarında üşütmeden kaynaklanan öksürük sorunları için kullanılabilir.
Kavun çekirdeği öksürük ve yüksek ateş gibi sorunları giderebilir. Kavun çekirdeği cilt sağlığı için çok faydalıdır, bu yüzden kozmetik ürünlerinde çok yaygın olarak kullanılmaktaıdır.
Cilde parlaklık kazandırı ve yumuşamasını sağlayabilir. Kavun çekirdekleri anemi hastalığına iyi gelir ve aynı zamanda anemi hastalığına yakalanma riskini azaltır.
Gut hastalığı için kavun çekirdeklerinin çok gaydalı olduğu düşünülmektedir. Gut astaları düzenli olarak tüketebilirler. Kavun çekirdeği aynı zamanda farklı kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltabilmektedir.
Sindirim sistemi için faydalıdır. Bağırsakların temizlenmesini sağlar. Kavun çekirdeğ aynı zamanda mide sağlığının korunmasına yardımcı olur. Mide de asit oranının dengelenmesini sağlar. Yemeklerden önce kavunu yerseniz hazımsızlığı önler.
İdrar yolu hastalarından şikayetçi olanlara ise idrar söktürücü özelliği olduğu için bol bol kavun yemeleri tavsiye edilir. Kavun yanıklara konulursa acıyı hafifletir ve iyileşmesini hızlandırır. Ezilip soğuk süte katıldıktan sonra yüze sürülürse cildi nemlendirir ve cildin taze görünmesini sağlar.
Cildinizi güzelleştirir. Kavun; meniyi arttırır, kumları döker, böbrekleri besler, yağlandırır. Et pişirirken kabuklarından bir parça ilave edilirse çabuk pişer.
Kavun çekirdeğinin kaynatılıp suyunun içilmesi karaciğer hastalıklarına çok faydalıdır. Çekirdekleri yenirse iç yaralarına iyi gelir ve idrarı söktürür. Çekirdekleri dövülüp suda kaynatıldıktan sonra elde edilen su içilirse göğüs ağrısı ve öksürüğe iyi gelir. Basur ve romatizma ağrılarını hafifletir.
Kavun nasıl tüketilmeli?
Kavun taze olarak yenir. Ayrıca kabukları ve çekirdekleri kullanılır. Çekirdekleri dövülüp suda kaynatıldıktan sonra elde edilen su içilirse göğüs Ağrısı ve öksürüğe iyi gelir.
Tavsiyeler; Kavunun faydalarından maksimum derecede faydalanmamız için taze tüketilmesinde fayda var bu yüzden yaz aylarında bol bol tüketilmesi gerekir.
Kavun çekirdekleri çok yoğun vitemin ve mineraller içermektedir bu yüzden tüketimine maksimum derecede dikkat edilmesi gerekir.
Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen...
Görsel kaynaklar:
- https://food.ndtv.com/food-drinks/benefits-of-summer-melon-seeds-and-how-to-make-the-most-of-them-1689123
- https://food.ndtv.com/food-drinks/benefits-of-summer-melon-seeds-and-how-to-make-the-most-of-them-1689123