Faydalarını duyunca bolca tüketmek isteyeceksiniz...
Yabani dağ pırasası olarak da bilinen yüksek kesimlerde doğal bir şekilde yetişen çiriş otu (güllük) lezzeti ve faydaları ile şifalı otlar kategorisinde önemli bir yere sahip.
Kokusu itibariyle sarımsak ve soğanı anımsatan, yemekleri ile pırasa ve ıspanak tarzında pişirilen bu bitki hakkında tüm merak edilenleri, faydalarını ve yemeklerinin kavurmasını sıraladık…
Bu ot son dönemlerde sıkça aranan besinlerden biri… Sağlıklı beslenmek ve hastalıklara alternatif tıp yöntemleri ile müdahalede bulunmak isteyenlerin sıkça aradığı bir ot çiriş otu. Peki çiriş otu nerde bulunur, niye bu kadar aranır ve hangi hastalıklara faydası bulunmaktadır?
Beyaz çiçekleri sayesinde hemen fark edersiniz onu. Gövdesi pırasayı andırır, zambağı çağrıştırır. Nerelerde yetişiyor derseniz, kendisi hemen hemen güzel vatanımızın her bölgesinde mevcut. Özellikle Doğu, Güneydoğu, Ege ve Akdeniz de çokça yetişir ve çok da sevilir.
Bahar ile beraber dağlar, bayırlar çiçek açarken, bizlerinde hem sofraları renkleniyor hem de bereketleniyor. Şifaları da cabası tabi... Ne güzel otlar, bitkiler, sebzeler çıktı ortaya... Çiriş otu da bunlardan biri... Hadi, bu güzel otu ve faydalarını bilmeyen kalmasın... Pazarda gördüğünüzde bu ne ki acaba deyip, uzaklaşmayın, bu şifalı otları tanıyın, faydalanın...
Baharın gelmesi ile birlikte o da ortaya çıkar. Nisandan Temmuza kadar hep olur. Nesi yapılır, nasıl tüketilir derseniz, çeşit çeşit kavurması olur. Arzu eden içine yumurta kırar, arzu eden biraz baharatla sade, arzu eden de yoğurt ile servis eder.
Yemeğinin yanında, çayı da çok faydalıdır. Yapraklarını kaynar suda demleyip, biraz ılıdıktan sonra arzu ederseniz bal ile karıştırarak tüketebilirsiniz. Nelere iyi gelir nelere... Birazdan hepsini madde madde anlatacağız.
Yemenin ve içmenin yanında saçlar için de tam bir şifa kaynağıdır. Bol suda demledikten sonra yine biraz ılıtıp, içine bu kez 3-4 yemek kaşığı sirke katıyoruz. Saçlarımızı bu su ile durulayıp daha canlı, daha güçlü ve dökülmeyen saçlara kavuşuyoruz.
Sivilceler içinde, egzama içinde de çiriş otunu kullanabilirsiniz. Yine demleyin ve demlediğiniz suyu temiz bir bez ile sorunlu bölgeye uygulayın. İyi geldiğini göreceksiniz.
Tabi faydaları bunlarla sınırlı değil. Çiriş otunu yeter ki tükenin ve aşağıdaki faydalarından yararlanın.
Emziren kadınların sütlerinin artmasına yardımcı olur. Emziren anneler bu otu tüketebilir.
C vitamini açısından zengin olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu hastalıklardan korur. Özellikle mevsim geçişinde bu otu tüketen çok daha dirençli olur.
Basur rahatsızlığının tedavisinde olumlu etkilerde bulunduğu bilinir. Bu rahatsızlıktan şikayetçi olanlar bu otun faydasını göreceklerdir.
Adet düzensizliklerinin azalmasına, regl döneminin düzenli bir şekilde devam etmesine yardımcı olur. Aynı şekilde vajinal akıntı sorununun azalmasına ve zamanla bitmesine destek verdiği bilinir.
Çiriş otunun suyu sivilce ve egzama gibi cilt sorunlarının iyileşme sürecine katkı sağlar..
Yine içindeki vitaminler sayesinde çiriş otu, saç dökülmelerini azaltıyor, saç köklerinin daha güçlü olmasına destek olur. Saçkıran gibi daha ciddi saç sorunlarının da iyileşmesinde önemli rol oynadığı bilinir. Bu tarz rahatsızlıkları olanlar bu otu denemeli.
İdrar yolu enfeksiyonlarının daha hızlı bir şekilde geçmesine yardım ediyor.
Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen...
- https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d2/Asphodelus_albus0.jpg/260px-Asphodelus_albus0.jpg
- https://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87iri%C5%9F
- https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Asphodelus_albus0.jpg
- http://www.pfaf.org/USER/Plant.aspx?LatinName=Asphodelus+albus
- https://en.wikipedia.org/wiki/Asphodelus
- http://herbs-treatandtaste.blogspot.com.tr/2011/08/asphodels-jacobs-staff-history-benefits.html