Hakkıyla börek yapmak zor zanaat. Öyle herkesin imrendiği, bir tane daha alabilir miyim dediği, üzeri nar gibi kızarmış, çıtır çıtır, içinin harcının kıvamı, lezzeti tam ayarında yapmak için bu işin püf noktalarını bilmek gerek...
Ama belki bu püf noktalarından öte bir de asla yapılmaması gereken koca bir liste var... İşte en lezzetli böreğin bile lezzetini kaçırmaya yeter o benim diyen ev hanımların bile zaman zaman yaptığı 11 vahim hata...
1- Hazırladığınız sıvı harcın tepsinin alt kısmına ulaşmasına izin vermeyin :
İlk kat yufkayı yağlanmış fırına serdiğiniz zaman üstüne koyacağınız harcın tabana ulaşmaması için dikkatli olmalısınız. Aksi taktirde börek tepsiye yapışacak ve yanacaktır.
2- Sebzeli börek yapacağınız zaman una bulayın :
İçerisinde sebzelerin yufkaya yapışıp böreğin dağılmasına sebep olsun istemiyorsanız sebzeleri buluşturmadan önce çok az unlamalısınız. Böylece iç harcın su oranını azaltırsınız.
3- Tepside en alt kata sadece tek bir adet yufka sermeyin :
Bunu yapma amacınız içindeki harcın tabana ulaşmaması. Aksi taktirde yufkalar yumuşuyor,börekler istediğimiz gibi pişmiyor ve istenilen lezzet elde edilemiyor. Daha iyi kızarıp ve pişmesini istiyorsanız iki kat yufka serin.
4 - El açması böreklerin daha az yağlı olmasını istediğiniz için her kata yağ sürmeyin :
Yiyeceğiniz böreğin gevrek olmasını istiyorsanız bütün börek katlarını tek tek yağlamalısınız. Böylece börek pişerken yufka aralıkları açılacaktır.
5- El açması hamurları hazırlarken sirke kullanın :
Eğer hazır yufka yerine kendiniz açtıysanız onu ılık suyla yoğurmalı ve sirke katmalısınız. Aksi taktirde börekler gevrek ve kıyır kıyır olmaz.
6- Börek harcını bol keseden koymayın :
Çok fazla harç kullandığınızda tadı güzel olabilir fakat böreklerin cıvık cıvık hale gelmesine sebep oluyorsunuz. Bu yüzden verilen uygun tarife uymaya özen gösterin.
7- Ocakta pişen bir harç kullandığınızda ise onu oda sıcaklığında bekletmeden yufkalarla buluşturmayın :
Böreğin içeriğine kuru soğanlı ve kavrulmuş küp patatesli harç hazırlıyorsanız onu ocak aldıktan sonra mutlaka soğumasını beklemelisiniz. Yoksa yufkalarınız yumuşayıp sulanacaktır.
8- Peynirli börek yaparken tam yağlı peynir kullanmayın :
Normal olarak görülen standart tarif yarım yağlı peynir kullanmaktadır. Çok yağlı peynir kullandığınızda ısıya dayanamayıp erir ve börek dilimleri içinde kaybolur.
9- El açması börekleri fırına vermeden önce buzdolabında bekletin :
Böreği fırına koymadan önce buzdolabında 1 saat bekletmelisiniz. Bunun sebebi malzemelerin dinlenmesi,sosunu çekmesi ve böreğin kıvamını korumasıdır.
10- Fırının derecesini 180 dereceden aza ayarlamayın :
Fırının derecesi böreğin malzemesine,kalınlığına,fırın tipine göre değişmektedir. Börek hangi halde olursa olsun fırınınızı 180 dereceden aşağıda tutmayın.
11- Börek fırından çıktıktan sonra hemen servis etmeyin :
Böreği çıkarttığınızda kenarları sert haldeyse hemen üstüne temiz mutfak bezi serin ve terlemesini sağlayın. Böylelikle böreğiniz yumuşayacaktır.
Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen...
- https://persianmama.com/wp-content/uploads/2014/10/cooked-beans.jpg
- https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/legumes/art-20044278
- https://www.theveggietable.com/blog/cooking-tips/how-to-soak-and-cook-beans-and-legumes/
- https://www.glnc.org.au/legumes/legumes-cooking-tips/
- http://ye-mek.net/liste/borek-yapmanin-puf-noktalari